Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S
Anders Engqvist och Leif Fransson

Extra löneskatt ger färre anställda och sämre service

Hänvisad till internet och kundcenter utomlands – eller ett personligt möte med en duktig banktjänsteman som förklarar utifrån din egen situation vad som är bäst att göra. Det är vad bankskatten handlar om.

Vi banker betalar gärna skatt. Sparbankerna i synnerhet. Sparbanker – ofta i glesbygden – har också ett annat uppdrag. Vi ska bidra till bygdens utveckling utifrån bygdens egna särdrag. Därför vill vi ha många anställda som har tid för våra kunder. Som har tid till kontanthantering. Som har tid att ge goda råd och lyssna på dina frågor och funderingar. Men som alla vet, det är kostsamt med många anställda. Därför väljer många storbanker att hänvisa sina kunder till internet och förlägga kundcenter utomlands. Det gör inte din Sparbank. Vi finns där du finns och vi finns för din skull.

Men nu börjar vi få problem. Det ska läggas en extra löneskatt på anställda i våra sparbanker. Det kan tyvärr leda till färre anställda och sämre service för våra kunder. För Sparbanken Eken innebär skatteförslaget en merkostnad på över fyra miljoner om året. Pengar som vi kan använda till att utveckla våra orter och till att ge fler människor personlig service.

Regeringen vill beskatta banker hårdare och menar att finansiella företag har en fördel därför att bland annat räntor inte belastas med moms. Men eftersom bankerna heller inte har rätt att dra av moms är det enligt vår mening svårt att avgöra hur stor fördel det egentligen är.

Nåväl, rätt eller fel, MEN det förslag som nu regeringens utredare har föreslagit - nämligen en extra löneskatt - är ingen bra lösning. Dels för att det omedelbart riskerar att leda till färre jobb i banksektorn och dels för att det straffar oss sparbanker extra hårt. Om staten anser att man behöver ta in högre skatter bör det ske på ett neutralt sätt och om man menar att det borde tas ut moms på finansiella tjänster bör man införa en sådan – inte en löneskatt med helt andra konsekvenser.

Ändå är det just detta som regeringens utredare föreslår. Bankernas lönesumma ska beskattas med en extra löneskatt på 15 procent. Ju fler medarbetare desto högre skatt ska betalas. Utredaren beräknar själv förlusten i finanssektorn till cirka 3 000 arbetstillfällen i Sverige. Oberoende beräkningar visar på betydlig högre jobbförluster. De räknar med att mellan 8 000 och 16 000 jobb kommer att försvinna i hela landet.

Idag finns 59 sparbanker med 3 400 medarbetare runtom i landet, ofta med kontor i bygder där andra banker inte finns kvar. Alla dessa skulle drabbas extra hårt och våra kunder riskerar att få försämrad service om vi tvingas ha färre anställda. Vi vet att våra sparbanker får mycket höga värden när Svenskt Kvalitets Index mäter hur nöjda kunder vi har – och det är viktigt på riktigt för oss.

Vårt yttersta syfte är att skapa samhällsnytta på de orter vi verkar i och att agera långsiktigt för kundernas bästa. En lönebaserad bankskatt skulle försämra våra förutsättningar att ge en sådan service. Vi uppmanar därför regering och riksdag att skrota förslaget.

Anders Engqvist, ordförande Sparbanken Eken
Leif Fransson, Vd Sparbanken Eken

Stäng Skriv ut