Hoppa till huvudinnehåll

Bidragstagare uppmärksammas för sina projekt

Delar av Sparbankens Ekens överskott går tillbaka till regionen i form av bidrag till bland annat utbildning, föreningsliv och kultur. Under 2021 har Almundsryds Sparbanksstiftelse, som är en av bankens sex ägarstiftelser, delat ut närmre 400 000 kr till olika bidragstagare. Tre av dessa bidragstagare uppmärksammades lite extra under hösten. 

Beneficiaries

Urshults IF har byggt padelbana

Padelbanan började byggas 24 mars 2021 och stod klar 24 maj samma år. I oktober månad har de haft 570 matcher och cirka 370 olika spelare. Våren 2022 kommer banan att invigas och det finns planer på att utveckla miljöer runt omkring banan med till exempel tralldäck. I stort sett allt är byggt med ideella krafter. Urshults IF lyckades få med sig många företag på resan med att bygga padelbanan, närmre 300 000 av de 500 000 kr som krävdes för bygget har lokala företagare bidragit med. 

Mötesplats Häradsbäck - ett utflyktsmål för både stora och små

Genom åren har Mötesplats Häradsbäck utvecklats med flera olika verksamheter och har gått från två till 15 anställda på lönelistan. Idag inryms lanthandel, aktivitethall, lekplats, café och mycket mer under paraplyet Mötesplats Häradsbäck. Den 11 september 2021 hölls en invigning med nästan 1000 besökare. Mötsplats Häradsbäck är ett levande bevis på att det är möjligt att locka besökare till landsbygden. 

Restaurerat unik smedja

Björkelundens Bygdeförening öppnade i våras upp en smedja i Björkebråten som stått orörd sedan 1986. Alla redskap hängde kvar på exakt samma ställe som de lämnats. Renoveringsarbetet påbörjades och alltifrån tak och murverk har restaurerats med hjälp av ideella krafter. Det är nu upp till allmänheten vad smedjan kan användas till; pubträffar, företagsevent och smedjeutbildningar. 

Beneficiaries
Markus Sjöman och Adam Sund, Urshults IF.
Beneficiaries
Mette Adolfsson, Härlunda Intresseförening.
Beneficiaries
Johan Svensson och Lennart Karlsson, Björkelunds Bygdeförening.
Padel Urshults IF
Padelbana Urshults IF.
Padel Urshults IF
Intresset för utomhusbanan har varit stort i Urshult.
Meeting place Häradsbäck
Lokaler hos Mötesplats Häradsbäck.
Häradsbäck meeting place
Mötesplats Häradsbäck.
Forge Björkebråten
Smedjan i Björkebråten.
Sign forge Björkebråten
Smedjan har stått orörd sedan 1986.
Forge
Förhoppningen är att smedjan ska användas av allmänheten.