Skip to content
Aktivt val

10 tips för en hållbar semesterbudget

Efter två års pandemi väntar nu en efterlängtad sommar utan restriktioner. Vi är många som känner ett uppdämt behov av att shoppa, göra utflykter, umgås med vänner, äta på restaurang och gärna hinna med en resa. Så när semestern nu står runt hörnet är det lätt hänt att göra av med mer pengar än man tänkt sig. Genom att sätta upp en semesterbudget kan du undvika att inleda hösten med onödigt magont över minus på kontot.

Rikards bästa tips:

  1. Håll isär semesterekonomin från vardagsekonomin

    Lägg upp en plan och budget för semestern och ett eget konto för att tydliggöra vilka pengar som är öronmärkta för semestern. Fasta kostnader så som hyra, räkningar, lån, försäkringar och andra fasta kostnader tar inte semester så separera dessa från semesterpengarna.

  2. Gör en veckobudget för semestern

    Det är enklare att hålla koll på kostnaderna utifrån dina planer om du skapar en veckobudget. Håll koll på pengarna genom att veckovis titta över kontot.

  3. Planera förväntade utgifter

    Gå igenom i förväg vad du ska göra under semestern och föreställ dig alla aktiviteter och måltider samt vad de kostar. Hur mycket pengar kommer behövas? Avsätt pengar utefter väntat behov och ta till lite extra. Det blir nästan alltid dyrare än vad man från början tror.

  4. Undvik impulsköp

    Att göra spontana inköp hör ofta semestern till. Men försök vara extra försiktig med impulsköp under semesterperioden. Gör en plan och håll dig till den.

  5. Gå på gratis aktiviteter

    Många härliga aktiviteter på sommaren är gratis. t.ex. som att bada, besöka (vissa) museum, vandra i naturen, cykla en fin cykelväg, fiska m.m. Listan kan göras lång.

  6. Se till vad du verkligen har råd med

    Anpassa aktiviteterna efter din plånbok. Undvik att ta lån för upplevelser.

  7. Separera pengarna

    Ha inte hela semesterbudgeten på ditt Mastercard. Överför i stället successivt pengar till kontot som är knutet till kortet allteftersom du ska betala.

  8. Förbered picknickkorgen

    Laga mat hemma och ta med på utflykter. Billigt, smidigt och mysigt.

  9. En plan B

    Förbered dig för en plan B. Ha ett extra bankkort i plånboken, t.ex. Ekenkortet. Och packa ned säkerhetsdosan i fall det skulle hända något med din mobiltelefon eller mobila bankid.