Varför är det så få som har koll på pensionen?

– Om jag ska våga mig på en liknelse, så är det som när en person utan intresse eller kunskap om motorfordon öppnar huven på sin bil. Vad är det egentligen man ser där nere? Det kan kännas stressande. Så kan det nog vara att sprätta upp det orangea kuvertet. Men när man luskar så lär man sig snabbt, till exempel vad pensionen består av för olika delar.

– Jag rådger många runt pensionspengar och min uppfattning är att det är först när människor närmar sig 60 år som man får upp ögonen för pensionen. Jag tycker det är viktigt att involvera sig tidigt och tänka efter: Hur ska jag få ut så mycket som möjligt av min pension?

Vad är första steget för att involvera sig?

– Att förstå pensionens olika beståndsdelar: Allmän pension från staten, tjänstepension från arbetsgivaren och det privata sparandet. Hur mycket ger det att spara privat? Vad innebär det att jobba några år extra eller några år kortare?

I det orangea kuvertet presenteras en summa där det står vad min förväntade pension är. Hur bra riktmärke är den siffran?

– Jag tycker att man ska gå in på hemsidan minpension.se och se efter vad summan blir om man lägger ihop allmän pension, tjänstepensionen och eventuellt privat sparande. Då finns alla delar och det ger en mer rättvis bild.

Du säger att många äldre tänker på pensionen, men hur ska 25-åringen förhålla sig?

– Även om det kan upplevas som avlägset är det högst rimligt att börja tänka på pensionen redan som 25-åring. Den som har skaffat sig en bra strategi tidigt får större utslag när det väl är dags för pension. Många pensionärer i dag har större krav än tidigare generationer. De vill resa och vara aktiva. Då är det viktigt att tidigt se över sitt pensionssparande.

– En bra början är att prata med oss för att få en inblick. Vi kan måla upp olika scenarier som ger möjligheter till smarta val i när det gäller pensionen.
Tre tips från Hampus Alvarsson, Sparbanken Eken:

1. Involvera dig. Pensionssparandet bör inte ligga och skvalpa i periferin av ditt medvetande. Skaffa dig kunskap och förståelse för pensions olika delar.

2. Anpassa ditt pensionssparande. Alla har olika drömmar och förutsättningar. Hur vill du leva ditt liva som pensionär? Mata änder i parken eller resa ut i världen?

3. Va nyfiken. Gå in på hemsidan minpension.se och räkna ut hur mycket du kan tänkas få i pension. Prata med rådgivare på banken och måla upp olika scenarier.