Hoppa till huvudinnehåll

Planera din ekonomi idag, skapa utrymme för en buffert imorgon.

Känns det långt till löning? Januari och februari brukar vara de månader som privatpersoner har svårast att få ihop ekonomin. För att undvika att hamna i skuld eller leva precis på marginalen är det bra att ha en buffert på plats för tuffare tider. Att spara ihop en buffert är ett långsiktigt arbete – så se till att planera din ekonomi redan nu för att få mer att röra dig med till nästa år.

Vad är en buffert?

En buffert är pengar för oväntade saker, som att bilen går sönder, tvättmaskinen behöver bytas ut eller att du plötsligt behöver nya glasögon. Att då ha lite pengar sparande är bra - det betyder att du har en buffert.

koll dina utgifter

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Utgiftskollen

Börja buffertspara – tre tips

  • Bufferten behöver du ha lättillgänglig när glasögonen/bilen/kylen går sönder. Därför är det bästa att spara den på ett e-sparkonto.

  • Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två till tre månadslöner efter skatt. Så att du slipper låna pengar eller köpa på avbetalning när diskmaskinen ger upp.

  • När lönen kommer, för direkt över 10 % till ett sparkonto. Gör så varje månad tills du har sparat ihop ungefär två till tre månadslöner efter skatt.

Dags att se över din buffert?

När du har satt upp din budget och känner dig redo att börja buffertspara kan du logga in i internetbanken och börja månadsspara här.

 

Ibland är det skönt att prata med någon när frågor dyker upp. Våra privatrådgivare finns här är att svara på dina frågor gällande buffert och sparande. Kontakta din personliga rådgivare eller ring oss på 0459-387 77