Gårdsbesök för skolelever - lär sig om den gröna näringen
Tobias och Frida Holmqvist äger och driver gården Skarmansmåla 9 som ett ekologiskt lantbruk. Gården har varit i Tobias familj i generationer. Här genomförs skolbesöken för elever i årskurs sex i Tingsryds kommun. Under besöket får cirka 120 elever lära sig mer om svenska gårdar och råvaror för att i förlängningen kunna göra hållbara matval. Gårdsbesöket är initierat av LRF Tingsryd och Tingsryds kommun. Älmeboda Sparbanksstiftelse har gett bidrag till bussresor så alla elever i årskurs sex i Tingsryds kommun har möjlighet att ta sig till gården.
"Många elever kommer ut från bussen och håller för näsan men det släpper snabbt. På väg tillbaka till bussen pratar de om besöket och vad de har lärt sig. Alla, både branschen, kommunen och skolan, har ett ansvar för att visa hur det ser ut i verkligheten. Även om Tingsryd är en landsbygdskommun så är det flera elever som aldrig satt sin fot på en gård förut,” säger Frida Holmqvist.
"Jag har lärt mig om mjölkproduktion", säger en av eleverna.
LRF Tingsryd om projektet;
Varför är det viktigt för skolelever att få komma ut till svenska gårdar?
Det är viktigt för att förstå var maten i våra affärer kommer ifrån och hur den produceras. Det är också upplevelsen i sig; att få komma ifrån skolans värld och aktivera sinnena i en annan miljö. På ett gårdsbesök får eleverna ta till sig lärandet praktiskt och höra, känna och lukta på riktigt.
Vad får eleverna se och göra under besöket?
Under besöket får eleverna gå runt på olika stationer och prata om skog, biogas, livsmedel, djurhållning med mera. Det vävs också in matematiska inslag; till exempel hur mycket äter en ko på en dag och så får eleverna lyfta hinkar för att få känna tyngden på riktigt. Kretsloppet binds ihop med vad en ko äter och dricker, hur mycket mjölk hon producerar och hur många mjölkpaket det kan bli av den mjölken.
Gårdsbesöket avslutas med mellanmål, yoghurt så klart, och alla klasser får med sig ett insektshotell till skolan för att kunna främja biologisk mångfald på ett enkelt sätt.