Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Sofie och Johan skapar hållbara möbler för gröna utemiljöer

Sofie och Johan sitter på varsin loungestol i naturen

Sofie och Johan är generationen som tar erfarenheten av att tillverka högkvalitativa produkter i rostfri metalltråd till nästa steg. Med Fabrikant förverkligar de drömmen om att skapa hållbara möbler för offentliga miljöer, hem och trädgård. Med inspiration från slingrande stigar, stenmurar och ståtliga granar föds högkvalitativa utemöbler – tillverkade för att tåla vardagen och hålla länge i vårt nordiska klimat.

För att kunna ta med er genom resan till Fabrikant måste vi först backa 30 år tillbaka i tiden – närmare bestämt till 1986 då Johans pappa började tillverka diskkorgar hemma i garaget i Torsås by.

Johans pappa Anders lämnade det trygga jobbet i Växjö för drömmen att få bli egen. Anders arbetare som svetsare och nya arbetsplatsen fick bli i familjens garage. En av Anders första uppdrag som egen blev förbättringar av en diskkorg – och det blev starten för det som idag är MT-svets.

Anders började så småningom växa ur garaget och byggde istället en verkstad vid sidan om hemmet. Och i samband med att även den började bli för liten hade Johan börjat intressera sig för företaget. Anders som hantverkare och Johan som projektledare såg sina kunder växa och behovet av att utveckla företaget för att kunna växa tillsammans med dem blev allt större. Så nästa steg för MT-svets var en större lokal i Grimslöv och en automatiserad trådbockningsmaskin – en stor investering för Anders och Johan. Men med stora visioner och en bank som trodde på idén förverkligades satsningen. I nästa andetag stod finanskrisen och knackade på dörren och behovet av att inte bara livnära sig som underleverantör uppdagade sig – då föddes idén till Fabrikant.

Förutom behovet av att känna att man inte behöver vara beroende som underleverantör såg även Sofie möjligheten att kunna visa upp det unika i vad de kan göra. Sofie och Johan började drömma om att skapa hållbara produkter där de inte behövde göra avkall på någonting. De hade en tydlig vision om att Fabrikants produkter skulle vara skapade av de bästa materialvalen, med svenskt stål från svenska gruvor och med en bra arbetsmiljö där öppen och nära relation till alla anställda prioriteras. Kvalité och transparens var ledord redan innan den första produkten skapades - och är något som än idag finns med företaget i alla led.

Närbild på svetsning
Tillverkning av BARR Loungestol
Loungestol under tillverkning
All produktion sker i Grimslöv

En prototyp av silvertejp och wellpapp

Produkten som Sofie och Johan ville skapa var från första början inte självklar. Men de visste vilken kunskap och kompetens de satt på och ville använda detta för att förverkliga drömmen om hållbara produkter. De visste att de var bra på detaljer i rostfritt stål till storköksdiskmaskiner. Produkter som dagligen utsätts för fukt, värme och hårda tag. Det räckte med att kolla ut genom fönstret innan de insåg flera likheter mellan storköksmaskiner och det nordiska klimatet - regn, snö, sol och starka vindar. De visste att de hade kompetensen och verktygen för att tillverka produkter som redan klarade av allt vad det nordiska klimatet har att erbjuda. Och idén att skapa produkter för offentliga utemiljöer, hem och trädgård var född.

Sofies första skiss på det som idag är en av deras mest sålda produkter, BARR Loungestol, började med några linjer i InDesign följt av en prototyp i verklig storlek gjord av silvertejp och wellpapp. Och resan från första skiss till färdig produkt var faktiskt relativt kort. Därefter togs kompletterande delar i BARR-serien fram som idag består av loungestol, bord och pall som går att kombinera till både bänkar och sidobord.

Vit loungestol i grön natur
BARR Loungestol
Vit loungestol på brygga med sidobord
Kombinerade loungestolar med sidobord

Om lärdomar och att driva familjeföretag

När första kollektionen stod klar åkte de i väg på sin första mässa – Stockholm Furniture Fair. En mässa där allt handlade om yta och design till skillnad från mässorna de tidigare ställt ut på med MT-svets. Sofie såg deltagandet på mässan som en marknadsundersökning. Vilken respons får vi? Hur ser intresset för produkterna ut? Hur fungerar produkterna i verkligheten? Lärdomarna från mässan blev många – både för produkterna i Fabrikant och kundresan inom MT-svets.

Lärdomarna tog Sofie och Johan med sig till fabriken och fortsatte tillverka produkter i ödmjukt och nära samarbete med kollegorna i produktionen. En av Fabrikants stora fördelar och nycklar till framgång är att all design, prototyparbete och produktion sker på plats i Grimslöv. Det ger dem korta ledtider och snabb överblick på vad som är möjlig och inte.

2019 skedde ett generationsskifte i MT-svets när Sofie och Johan tog över från Anders. Anders är sedan dess fortsatt anställd och aktiv i bolaget. De har 8 anställda i båda bolagen MT-Svets och Fabrikant och har sedan 2007 haft kontor och fabrik i Grimslöv. Det finns många fördelar med att driva ett litet familjeföretag, menar Sofie. Men bara för det betyder det inte att vägen alltid är spikrak, ibland tvärt om. Att Sofie och Johan vill skapa hållbara produkter och en hållbar arbetsplats för sina anställda är tydligt. Men hur får man det att fungera och samtligt hålla ihop familjeliv och vardagspussel? ”Vi har hittat en bra balans i att kunna kombinera företagande och familjeliv beroende på vad som är prioritet för dagen eller veckan. Den möjligheten ser helt annan ut än från när vi var anställda. Vi har bestämt att just nu får företaget växa och utvecklas utefter familjens förutsättningar”

Framtiden för svensk möbelindustri

När Sofie spånar om framtiden för svensk möbelindustri och svensk produktion generellt ser hon att en av de viktigaste faktorerna kommer vara transparens. Transparens med att visa upp sin produktion, vad man gör och hur man gör det. Sofie konstaterar också att det har varit en framgång och förutsättning för Fabrikant sedan start. I dagsläget säljs inte möblerna för att det står Fabrikant på etiketten – utan för att man får vad man betalar för. Sofie menar att ”det du inte ser är skillnaden”. Och att visa det istället för att säga det har varit något Fabrikant jobbat med sedan start.

Nästa naturliga steg för Fabrikant är att fortsätta utveckla sina produkter och jobba med sin marknadsföring. Sofie vill behålla linjen som de redan skapat – både vad det gäller hållbarhet, kvalité och sitt estetiska formspråk. De nuvarande kollektionerna BARR och ROOTS kommer förhoppningsvis att vidareutvecklas med ännu fler produkter som går att kombinera med redan existerande sortiment.

En framtidsdröm som står både Sofie och Johan nära är att se sina produkter i större projekt och i offentliga gröna utemiljöer.

Faktaruta

  • Anders startade nuvarande MT-svets hemma i garaget 1986.
  • 2007 gjordes en stor satsning med flytt till lokal inne i Grimslöv och stora investeringar i form av automatisering av verktyg och maskiner.
  • 2019 tog Sofie och Johan över företaget MT-svets som de driver tillsammans med dotterbolaget Fabrikant.
  • Antalet anställda är idag 8, med en förutspådd tillväxt till 10 anställda innan årets slut.
  • Den första produkten som skapades till Fabrikant är den nuvarande bästsäljaren BARR Loungestol. Stolen är tillverkad av gediget rostfritt stål och finns i svart, vitt och grått.
  • Ledorden som genomsyrar både Fabrikant och MT-svets är kvalité, service och kunskap.