Möllan Fastigheter – med hjärtat i Ronneby
Från personlig erfarenhet till framgångsrikt fastighetsbolag
Thomas och Annette är båda utbildade byggnadsingenjörer, men deras resa in i fastighetsbranschen började inte med en affärsplan, utan med en livsförändrande erfarenhet. När de fick ett barn med funktionsnedsättning insåg Annette att en traditionell heltidstjänst inte längre var hållbar. De började därför att leta efter ett mer flexibelt sätt att arbeta och köpte sitt första hus – en fastighet med fem lägenheter. ”Vi tyckte det var roligt och såg att vi kunde göra skillnad,” berättar Annette.
Fastighetsförvaltning blev snabbt en passion, och snart köpte de fler fastigheter. Men de ville inte bara investera i det som redan fanns – de såg ett behov som ingen annan riktigt fyllde. ”Vi märkte snabbt att det saknades boenden för äldre som vill ha bekvämligheten av en lägenhet men fördelarna från ett eget hem,” säger Thomas.
Med det i åtanke började de forma sin vision: att bygga bostäder för personer som Ann-Marie, 75 år och änka – en person som vill bo tryggt och bekvämt, ha sin egen uppfart, men slippa underhåll och trädgårdsarbete.
Att bygga för gemenskap och livskvalitet
För Thomas och Annette handlar fastighetsförvaltning inte bara om byggnader – det handlar om att skapa hem. Möllan Fastigheters utveckling har skett i etapper, där varje nytt område byggts med en tydlig tanke om trivsel och långsiktighet.
Den första fastigheten de renoverade gjorde de allt arbete på själva. När de sedan ville bygga nytt, började de med en bostadsfastighet innehållande fyra marklägenheter. För att hålla hög kvalitet och gynna den lokala ekonomin anlitade de lokala hantverkare, vilket blev ett framgångsrikt koncept.
Sedan dess har de fortsatt att utveckla Ronnebys bostadsmarknad. Ett av deras största projekt var ett område med 24 lägenheter. Här krävdes omfattande sanering av tomten innan byggstart, och de fick involvera både kommunen och politiken. ”Vi var tvungna att ta hjälp av politiken för att få igenom saneringen, men vi fick ett enhälligt ja. Det var ett tydligt bevis på att vi såg samma behov,” berättar Thomas.
När de sedan utvecklade sitt fjärde bostadsområde – ytterligare 20 lägenheter – använde de samma hantverkare och samma framgångsrika modell. Men denna gång kom pandemin, och med den stigande materialkostnader och ökade räntor. ”Det var vår största utmaning hittills, men vi lyckades slutföra projektet trots allt,” fortsätter Thomas.
Mer än bara bostäder – att skapa en social gemenskap
En viktig del i Möllan Fastigheters filosofi är att skapa bostadsområden där människor trivs och vill bo kvar. Därför har de satsat på att bygga in sociala mötesplatser i sina områden. ”Vi ser hur våra hyresgäster samlas i pergolan för glögg- och vinkvällar. Vi organiserar inget själva, men vi skapar förutsättningar för dem att träffas. Det är otroligt värdefullt,” säger Annette.
Tillgänglighet har också varit en central aspekt i deras byggprocess. De har samarbetat med arbetsterapeuter för att göra bostäderna anpassningsbara redan från start, så att hyresgästerna kan bo kvar längre utan behov av stora anpassningar i efterhand.
Ritva och Rüno sålde sitt hus i Listerby för att flytta in i en 4a hos Möllan Fastigheter. Ett beslut som till en början var jobbigt för Ritva men som de nu är mycket nöjda med. ”Det var ett stort beslut att sälja huset, men det är det bästa vi har gjort. Det är nästan samma känsla här som i huset – med den stora skillnaden att vi slipper ta hand om trädgården”, säger Rüno. ”Vi har mer gemenskap med våra nya grannar här än vad vi hade under alla år i huset”, fyller Ritva i.
Ett lokalt engagemang som gör skillnad
Att verka lokalt har alltid varit en självklarhet för Thomas och Annette. Alla deras fastigheter finns inom Ronnebys kommungräns, och de samarbetar nästan uteslutande med lokala hantverkare och leverantörer. ”Vi hjälper varandra, och det skapar en stark gemenskap bland företagare i kommunen,” säger Thomas.
De har också haft en nära dialog med Ronneby kommun, som sett samma behov, och hjälpt dem att driva igenom projekten smidigt. ”Vi bygger bara sådant vi själva hade kunnat tänka oss att bo i,” menar Annette. Det har inneburit att de ibland har fått tacka nej till projekt som inte matchat deras vision.
Hållbarhet – en röd tråd i verksamheten
Hållbarhet är en viktig del av Möllan Fastigheters arbete. Alla deras nyproducerade hus är byggda i trä, och de har investerat i solceller för att minska energiförbrukningen. ”Efter att vi installerade solceller förbrukar vi bara en tiondel av den energi vi gjorde innan,” berättar Thomas.
Men hållbarhet handlar inte bara om miljön – det handlar också om samhället. Genom att erbjuda attraktiva bostäder för äldre har de skapat en rörelse på bostadsmarknaden där äldre säljer sina villor, vilket frigör bostäder för yngre familjer. ”Vi tycker det är kul att vara med och lösa ett samhällsproblem. Vi vill inte bygga i storstäder och maximera vinsten – vi ser hellre att vi skapar en positiv förändring här i Ronneby. Gamla villor har sålts, och det har gett plats åt den yngre generationen. Vi tror att vi har bidragit till en cirkelsamhällsutveckling,” säger Annette.
Sparbanken Eken – en viktig partner på resan
För Thomas och Annette är relationen med banken avgörande för att kunna driva sin verksamhet framåt. När de valde att byta bank var det just den personliga kontakten som gjorde att de valde Sparbanken Eken. ”Vi behövde en bank som förstår vår verksamhet och som vi kan ha en nära relation med. Det hittade vi hos Sparbanken Eken,” säger Thomas.
Med en bank som delar deras lokala engagemang och vision har de fått den trygghet och det stöd som krävs för att fortsätta utveckla Ronnebys bostadsmarknad – på sitt sätt.
En livsstil, inte ett jobb
För Thomas och Annette är deras arbete mer än bara ett yrke – det är en livsstil. De får ofta frågan hur de kan arbeta ihop som par, men sanningen är att de sällan jobbar sida vid sida. ”Vi har olika roller och kompletterar varandra. Vi har stor respekt för varandras arbetsuppgifter och det gör att det fungerar,” säger Annette.
De ser sig inte som färdiga med sin resa, men de har heller ingen brådska. ”Vi stänger inga dörrar. Om vi ser ett behov där vi kan göra skillnad, så är vi redo,” avslutar Thomas.
Med sitt genuina engagemang, sin lokala förankring och sin vilja att bygga hållbara och trygga bostäder har Thomas och Annette skapat något som sträcker sig långt bortom fastigheter – de har byggt ett hem för Ronnebyborna.