Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Älmeboda Hembygdsförening

Roger Söderling och Lena Gustavsson är två av eldsjälarna bakom Älmeboda Hembygdsförening. Under fem sommarveckor är det högsäsong för hembygdsparken i Rävemåla och då förvandlas två hektar mark till en mötesplats för såväl lokala invånare som för turister. Här kan man äta nygräddade våfflor, hälsa på några av parkens alla djur eller delta på någon av sommarens alla aktiviteter.

Älmeboda Hembygdsförening har vid flera tillfällen fått bidrag från Älmeboda Sparbanksstiftelse. Ett av de senare bidragen har bland annat gått till att bygga ut och upprusta köket i huvudstugan där våfflorna gräddas. Under säsongen 2023 uppskattar Lena, kassör i föreningen, att de sålde drygt 1 800 våfflor. Innan upprustning av köket trängdes våffelbakarna i det gamla lilla köket och hade svårt att hinna med att baka alla våfflor som beställdes.

Roger och Lena framför ett litet rött hus

”Sparbanksstiftelsen är guld värd för oss föreningar"

Barn klappar på ett lamm
I hembygdsparken kan man under sommartid hälsa på grisar, får, lamm, höns, kaniner och bin.
Waffle with jam and cream
Den bästa våfflan serveras som den är; frasig med mycket sylt och grädde.
Barnhand klappar på ett lamm

I föreningen engagerar sig elva personer i styrelsen men hela 130 personer har någon gång under säsongen hjälp till att grädda våfflor, ta hand om djuren eller engagerat sig under söndagarna. Lena och Roger är glada över att det är så många som vill vara med och se till att hembygdsparken kan vara den mötesplats som den är under sommaren.

”Det bästa är att sitta här en söndag och se alla människor som äter en frasig våffla och njuter av parken och programmet vi erbjuder” säger Roger, ordförande i Älmeboda Hembygdsförening.

Fakta
  • Älmeboda Hembygdsförenings högsäsong pågår under fem veckor.
  • På föreningens 2 hektar stora mark står 17 byggnader med tusentals spännande föremål.
  • För varje såld våffla skänks 10 kr till Rävemåla Friskola.
  • Under en sommar uppskattas hembygdsparken ha mellan 3 000–4 000 besökare.
  • Älmeboda Hembygdsförening ger ut ”Älmebodaboken” varje år.
  • Föreningen har cirka 500 medlemmar.