Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Ung ekonomi

 • Kostnadsfria föreläsningar om privatekonomi. 
 • För skolor i Kronoberg, Blekinge och Kalmar län. 
 • Vi kommer till din skola. 
Mobiltelefon med appbakgrund

Ung ekonomi vänder sig till barn och unga i grundskolan för att inspirera dem att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. 

Som sparbank har vi en lång tradition av att sprida kunskap om pengar och sparande. Som en del av vårt samhällsengagemang vill vi dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Därför erbjuder vi kostnadsfria föreläsningar om privatekonomi till skolor i ett koncept som vi kallar Ung ekonomi. 

 

Vad innehåller föreläsningarna?

 • Prata pengar (mellanstadiet)

  På mellanstadiet har en del barn vecko- eller månadspeng vilket ger en möjlighet att träna på att hushålla med begränsade resurser och lära sig förstå pengars värde. Vi upp vikten av att spara och hantera eventuella egna pengar samt vad bedrägerier är. Vi visar roliga videoklipp, diskuterar spartips och har frågesport.

  Exempel på ämnesområden som ingår i föreläsningen: inkomster, utgifter, budget, sparande och bedrägerier.

 • Din ekonomi, din framtid (högstadiet)

  Denna föreläsning inspirerar till en sund privatekonomi. I tonåren börjar många ta större ansvar för sina egna pengar. Därför ger vi en inblick i hur roligt och viktigt det är att hålla koll på inkomster och utgifter för att få en bra start tidigt i livet. Vad händer om man till exempel inte kan betala sina räkningar? Hur viktigt är det att spara och vad är okej att låna till? Hur stor skillnad gör egentligen småutgifter? Vi belyser vikten av att ha kontroll på och planera sin ekonomi.

  Exempel på ämnesområden som ingår i föreläsningen: budget, räkningar, lån och bedrägerier.

Teasers från våra föreläsningar

Övningsuppgifter

Privatekonomi handlar om mycket mer än siffror. Du behöver du lära dig söka relevant information, planera för olika situationer och göra medvetna val. 

För årskurs 4-6

Uppgifter som passar bra att göra efter föreläsningen "Prata pengar". För att boka föreläsningen se längre upp på sidan.

Övningsuppgifter Prata pengar

För högstadiet och gymnasiet

Uppgifter som passar bra att göra efter föreläsningen "Din ekonomi. Din framtid." För att boka föreläsning se längre upp på sidan.

Övningsuppgifter nivå 1

Övningsuppgifter nivå 2

 

Mer tips och råd om privatekonomi hittar du här

Fler initiativ för skolan

Ung Företagsamhet

Ska du driva UF-företag? Hos oss får du gratis företagstjänster under UF-året.

Lyckoslanten

Lyckoslanten och Spara & Slösa har i många år inspirerat barn till ekonomiskt hållbart tänkande.