Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Sparbanken Ekens sparbankstiftelse i Ryd har hittills i år delat ut 268.000 kr till olika bidragstagare runt om i regionen

 

Delar av Sparbankens Ekens överskott går tillbaka till regionen i form av bidrag till bland annat utbildning, föreningsliv och kultur. Hittills i år har Almundsryds Sparbanksstiftelse, som är en av bankens sex ägarstiftelser, delat ut 268 000 kr till olika bidragstagare. Tre av dessa bidragstagare uppmärksammades lite extra den 15 juni 2023.

100 000 kr till Hembygdsföreningen Gamla Urshult och konserten ”Det blåser på Lunabacken”

Bidraget på drygt 100 000 kr ska användas till en unik gratiskonsert på natursköna Lunabacken i Urshult. Under konserten samlas blåsmusiker från hela Sverige tillsammans med bland annat operasångerskan Malin Hartelius för en sensommarkonsert att minnas. Under sensommarkonserten i augusti förväntar de sig att slå förra årets besökssiffror på drygt 700 personer.

Delar av bidraget har även använts till en flyttbart handikapp-ramp för att öka tillgängligheten på Lunabacken.

"Stort tack för detta bidrag. Det är fantastiskt med detta stöd och utan er hade det inte varit möjligt att genomföra hur mycket vi än hade velat." – Per-Erik Laksjö, projektledare för Det blåser på Lunabacken. 

22 000 kronor för installering av hörselslinga på Gillet

Föreningslokalen Gillet ägs och drivs av Rydkampen som är en samhällsförening som samverkar med föreningar i området och som arrangerar Ryds marknad, valborgsfirande mm. Bidraget på 22 000 kr har gått till att tillgänglighetsanpassa Gillet ytterligare med en ny hörslinga för besökare med hörapparat. Det betyder att alla nu kan ta del av tal och musik även om man behöver hjälpmedel i form av hörapparater.

Gillet är den enda föreningslokalen i Ryd som både privatpersoner, föreningar och företag kan hyra. Rydkampen har ca 200 privatmedlemmar och ca 20 företagsmedlemmar. 

20 000 kronor till ny ungdomssatsning av Fridafors IF

Fridafors IF har lagt in stora resurser på en nystart av föreningen. Fridafors IF drivs helt ideellt och har en samlingslokal där de har satsats på en ungdomsverksamhet med fritidsgård. Med hjälp av bidraget fick det en bra skjuts i den nya satsningen på ungdomsverksamheten och kunde köpa in ett större utbud av aktiviteter. Ljuskanon med takhållare, air-hockey och tennisbord är några exempel på ny utrustning som har köpts in. Fritidsgården har snabbt blivit en populär och positiv samlingsplats för ungdomar.

Fridafors IF erbjuder även aktiviteter så som boule och skytte. De har även en styrketräningshall, bastu med omklädningsrum, multibana och utomhusverksamhet.