Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Sponsorhinder, dragbil och gymnastikutrustning har möjliggjorts

Sponsorhinder till Tingsryds Rid & Körklubb.
Ryds Sportklubb har fått bidrag till barngymnastiken.
Sjöräddningssällskapet sökte om bidrag till en dragbil. Nallen har de med om familjer behöver undsättning i nödsituationer.

Den 13 juni 2024 uppmärksammades tre bidragstagare lite extra av Almundsryds Sparbanksstiftelse, som är en av Sparbanken Ekens sex ägarstiftelser. Under 2023 delade Sparbanken Ekens stiftelser ut 2,1 miljoner kronor till olika projekt och initiativ i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. 

Contribution to society

Gymnastikutrustning till barngymnastiken i Ryds Sportklubb

Ryds SK är multiklubben som har både innebandy, fotboll och motion - till exempel barngymnastik och motionspass. De har vid flera tillfällen fått bidrag från Almundsryds Sparbanksstiftelse till sin viktiga verksamhet som engagerar i alla åldrar. Senast har de fått bidrag till att köpa in en trampett, kettlebells och slam balls till motionspassen.

"Vi har haft en gammal trampett som gick sönder och barnen har tjatat och tjatat ”Kan vi få hoppa, kan vi få hoppa trampett?” Nu har vi via bidraget kunnat köpa in en ny och barnen är helt lyriska och älskar den", säger Ida Björck, som är ledare på barngymnastiken där de har två till tre grupper igång.

Ryds SK har lagt stort fokus på att utveckla ungdomsverksamheten de senaste åren och har en jättefin anläggning som möjliggör den satsningen. 

"Det bästa med vår förening är engagemanget och sammanhållningen i lagen. Vi har många eldsjälar som hängt med länge och det finns en vilja runt föreningen. Och det måste det göra om man ska kunna bedriva en så är stor förening på landsbygden", säger Angelica Persson från Ryds SK. 

Contribution to society

Nytt sponsorhinder till Tingsryds Rid & Körklubb

Bidraget på 15 000 kr har gått till ett sponsorhinder som Tingsryds Rid & Körklubb använder i tävlingssammanhang. Varje år försöker de få till ett nytt sponsorhinder för att kontinuerligt förändra hinderparken.

Tingsryds Rid & Körklubb bedriver ridskola och tävlingsverksamhet. De anordnar 10–12 hopptävlingar per år och sex dressyrtävlingar. Deras årliga ponnytävling, Börjes Cup, är en de största i Sverige med cirka 1 000 starter på tre dagar.   

"Det bästa med Tingsryds Rid & Körklubb är gemenskapen i klubben. På tävlingar får vi höra från andra deltagare att ”Det märks när ni kommer från Tingsryd för ni hörs verkligen," säger Hasse Persson från Tingsryds Rid & Körklubb. 

Bidragstagare från Sjöräddningssällskapet Växjö.

Dragbil till Sjöräddningssällskapet Växjö

Sjöräddningssällskapet Växjö har ett stort upptagningsområde, främst i Kronoberg men även i Blekinge och Kalmar län. 25 stycken frivilliga personer arbetar ideellt för föreningen och det finns ett nära samarbete med Räddningstjänsten. Sjöräddningssällskapet genomför räddningsinsatser av olika slag och har två ambulerande båtar samt en svävare. De har årligen cirka 60-70 uppdrag på stationen och det är alltifrån de som bor i regionen till turister, som besöker till exempel Åsnen, som behöver undsättning.

"Jag har själv alltid varit båttokig och har haft båt själv. När jag gick i pension gick jag med i Sjöräddningssällskapet för att kunna hjälpa andra människor. Man får så mycket tillbaka i tacksamhet från de som behöver hjälp", säger Thomas Hörberg från Sjöräddningssällskapet Växjö.

Bidraget från Almundsryds Sparbanksstiftelse, och flera av Sparbanken Ekens övriga ägarstiftelser, ska gå till en dragbil då den gamla närmar sig pension.

"Något jag själv har fått med mig genom mitt uppdrag i Sjöräddningssällskapet är att jag lärt mig enklare sjukvård och HLR. Och det känns viktigt att kunna hjälpa till även i andra situationer – om det skulle hända grannen, någon på gatan eller min partner något", säger Thomas Hörberg.