Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Utomhussimskolan i Torne

Under tre veckor på sommarlovet arrangerar Västra Torsås IF utomhussimskola i Torne vid sjön Åsnen. Skatelöv och Västra Torsås Sparbanksstiftelse har varit med och finansierat simskolan där målet är att många barn från bygden får lära sig att simma och få god vattenvana i sjö.

Viktiga kunskaper genom att lära sig simma i en sjö

I simskolan lär sig barnen både om bad, simning, båtvett och livräddning. Simmärkena är eftertraktade och gör att barnen blir mer engagerade då de gärna vill ha ett märke på avslutningsdagen.

”Att lära sig simma i en sjö eller i hav är viktigt för att lära sig klara av olika väder. Inne i en simhall är det alltid varmt och skönt och du kan se botten. Vid sjön eller havet kan det blåsa, vara kallt och du kan inte se botten. Det kan vissa barn tycka vara skrämmande och det ställer helt andra krav på personen vid en nödsituation”, säger Camilla Lindgard som varit engagerad i Västra Torsås IF:s simsektion i 15 år.

Simskolan har funnits sedan 1982 och simsektionen i Västra Torsås IF ordnar med simlärare, grupper, tillstånd, sponsorer och anmälningar. 

Mamma och son vid sjön Åsnen
Aron gillar att simma och har över 26 simmärken hemma, men att vara ute i sjön när det är kallt och blåsigt tycker han är lite läskigare. Därför tycker mamma Emelie att simskolan i Torne är bra för att lära sig att bada i alla väder.
Barn och ledare i sjön Åsnen
Under dagens simlektion får barnen en genomgång i hur man dyker. Utbildade simlärare är med i vattnet.
Mamma och son vid sjön Åsnen
Axel tycker det är roligast att simma bröstsim och har en damm hemma som han också brukar bada i. Idag simmade han 15 meter i ca 19 gradigt vatten.

Drygt 40 barn deltar i årets simskola

I år är det drygt 40 barn fördelat på fyra grupper som deltar i simskolan, som pågår måndag till fredag under tre veckor. Kontinuiteten är det som gör att simmningen lossnar för många av barnen. Att de under hela perioden är i samma grupper gör att de känner en trygghet hos varandra och i vattnet.

Föräldrarna engagerar sig ideellt och utöver det har de ledare anställda via Alvesta kommuns sommarjobbsprogram samt två utbildade simskolelärare anställda av Västra Torsås IF. Under simskolans tre veckor är det även en dag med HLR-utbildning för barnen med det lokala räddningsvärnet. Sedan avslutas hela veckan med att alla deltagande barn får en rolig dag tillsammans vid vackra sjön Åsnen i Torne.