Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

Barndomsvännerna bakom Signatur Vin & Bistro

De lärde känna varandra via fotbollen i tonåren och var kompisarna som tidigt började jobba. Pierre började som diskare när han var 14 och Erik i en glassbar vid 12 års ålder. Även drömmen om att få äga ett eget ställe har de delat.

När de fick höra att restaurangen på Sandgärdsgatan i Växjö var till salu började de se över möjligheterna – först skämtsamt och sedan mer på allvar. De tog en kväll och snackade ihop sig – att ge sig in i restauranglivet kräver hårt jobb och uppoffringar och det var de väl medvetna om. De visste redan då att de hade förtroende för varandra och var villiga att jobba stenhårt för att förverkliga drömmen om ett eget ställe. När de väl bestämde sig för att köpa restaurangen gick det fort och den 12 juni 2020 öppnade de Signatur Vin & Bistro. Här kombineras klassiska smaker med inspiration från flera länder -  allt från tilltugg till varmrätter. 

Signatur Vin & Bistro

Erik Isaksson och Pierre Gustafsson äger och driver Signatur Vin & Bistro

Signatur Vin & Bistro
Lätt att prata med folk och gillar att jobba med människor - Erik Isaksson ansvarar för servicedelen och har även en bartenderutbildning i bagaget.
Signatur Vin & Bistro
Pierre Gustafsson har varit i restaurangbranschen sedan han var 14 och har lång erfarenhet som kock.

Namnsignaturer ledde till ett klockrent varumärke

Erik och Pierre hade funderat på ett flertal olika namn och främst på engelska. Men när pappersarbetet vid övertagandet av restaurangen så fick de upprepade gånger höra ”kan vi få er signatur?”. Pierres pappa började föreslå att varför inte använda just ”Signatur” som namn på restaurangen. Och så blev det. Idag är de väldigt nöjda med namnet som kom spontant, inte blev för överarbetat, har en internationell klang och sätter sig hos gästerna.

"Det hjälper oss också att ha en röd tråd i verksamheten – vi har en Signaturdrink och en Signaturrätt på menyn. Signatur blir en positiv stämpel på både maten, drinkar, service och allt vi gör", säger Pierre.

Menu Signatur Vin & Bistro
Tro på sig själva, hög arbetsmoral och att ta hjälp av en mentor eller de som har erfarenhet i branschen är Signaturkillarnas tips till de som går och drömmer om att driva eget företag.
Plate Signatur Vin & Bistro
Vi lyssnar mycket på kunderna och kvalitet är oerhört viktigt för oss, säger Pierre. Vi har också väldigt bra koll i köket - vi har knappt något svinn.
Corks, Signatur Vin & Bistro
Signaturkillarna är också Växjökillar in i själen. Det bästa med Växjö är att det är en växande stad och människorna, enligt Pierre och Erik.

Startade framgångsrik restaurang i en pandemi

Att starta en framgångsrik restaurang mitt i en pandemi kräver stort mod och första tiden var nervös. Men Pierre och Erik lade in högsta växeln från början och trodde på sig själva och sin affärsidé. Under pandemin har de fått anpassa verksamheten efterhand och planerat vecka för vecka, både vad gäller inköp, personal och mål. Det är något de har lärt sig oerhört mycket utav. Hårt jobb, bra planering och tron på sig själva har tillsammans med personliga rekommendationer från gästerna gjort Signatur till en välbesökt restaurang i Växjö.  

"Det går bra nu men det kommer säkerligen komma perioder där det blir tufft igen. Vi litar på varandra och är tydliga med våra arbetsområden och bygger vårt lag kring det. Det är några av våra framgångsfaktorer", säger Erik. 

Fokus på utveckling

Just nu pratar Erik och Pierre mycket om utveckling – på alla fronter. Att bygga ett ännu starkare varumärke och inviga fler människor i varumärket är en utvecklingsdel. Men de vill också utöka antalet sittplatser i restaurangen.

"Från jul och under våren kommer det att ske förändringar i vår befintliga lokal – vi behöver fler platser helt enkelt. Idag kan vi ta 60 gäster om vi maxar alla bord och på sommaren fler i och med våra uteserveringar. Folk blir ofta häpna när vi säger att det är fullt och att de måste boka bord i god tid", säger Pierre.

Drömmen om ett eget ställe är förverkligad men Signaturkillarna har fler drömmar.

"Att öppna fler ställen hade varit fantastiskt och kanske ge ut en kokbok i framtiden. Det hade varit häftigt att ha gjort en kokbok som man ser i folks kök", säger Erik och ler.  

Windows Signatur Vin & Bistro
Efter att fått ha frågan "kan vi få er signatur" otaliga gånger under köpprocessen växte namnet Signatur fram.
Signatur Vin & Bistro
Merparten av Pierre och Eriks tid spenderas på restaurangen eller tänkandes på restaurangen. Blir det någon tid över står padel och resor högst upp på önskelistan. Resmålen blir ofta inspirationsresor och Portugal är favoriten.