Meny
Samhällsengagemang
Våra kontor
Organisation

Summering av vårt 2023

Att summera ett år är alltid intressant och lärorikt. Ofta säger man att man inte ska titta så mycket i backspegeln men ibland måste man göra det, att reflektera är också viktigt. Vad har hänt? Hur har vi agerat eller hanterat enskilda händelser? Hur har utvecklingen varit? Detta kan vi lära oss av. I övrigt är jag mer för att titta ut genom framrutan.

Lars Olsson
Sponsrings- samarbeten

Varje år arbetar vi för att vårt engagemang inom sponsring ska nå breda grupper i samhället och spridas över kultur, idrott och samhällsutveckling. Vi sponsrar allt från små lokala föreningar och initiativ till stora satsningar och elitklubbar i vår region. 

Här kan du läsa mer om tre sponsringssamarbeten som har ägt rum under 2023.

Kvinna på scen

Glädjerevyn i Älmhult

Sedan ÄIF Parafotboll startade upp sitt fotbollslag 2015 har vi varit en sponsor till deras viktiga satsning. Efter några år med fotbollen såg man flera ungdomar som dessutom hade ett stort intresse för att dansa och spexa, vilket föreningen genast ville uppmuntra. Sedan 2022 är vi därför även sponsor till Glädjerevyn som 2023 hade fem föreställningar i Älmhult och Osby med över 800 personer i publiken.

”Det är tack vare sponsorerna som detta är möjligt, kostnaden för att driva dessa projekt och vår revy är stora, därför är vi beroende av våra sponsorer och vi är tacksamma att Sparbanken Eken har varit med oss sedan starten” – Pär, ÄIF Parafotboll / Glädjerevy

Spelare från Karlskrona HF

IFK Karlskrona

IFK Karlskrona är ett nytt och spännande sponsringssamarbete för året. Herrlaget spelar i handbollsallsvenskan och damlaget i division 4. Föreningen har ett starkt lokalt engagemang, med bred ungdomsverksamhet och driver även ett integrationsprojekt i Karlskrona, med utgångspunkten ”integrering via idrott”.

Under hösten deltog vi även på ett fartfyllt matchvärdskap då herrlaget mötte Vinslöv i Brinova Arena, Många trevliga möten och en vinst till IFK Karlskrona blev resultatet av dagen!

”Vi är glada och stolta över samarbetet med Sparbanken Eken, det betyder mycket för oss" - Lasse, IFK Karlskrona

Tränare talar med ungdomar

Tingsryds United

Tingsryds United är Tingsryds kommuns största fotbollsförening som lägger fokus på att kunna ge alla barn och unga samma förutsättningar för en aktiv fritid. Med hjälp av sponsring kan de utbilda sina ledare, utveckla sina träningar och framför allt ha en jämställd budget mellan dam, herr och ungdomssektionen. Detta ger barn och ungdomssektionen större möjlighet att åka på cuper och andra lagriktade aktiviteter. Vi på Sparbanken Eken är även huvudsponsor till Tingsryds Uniteds största cup ”Tomtecupen” där ca 150 ungdomslag mellan 2017-2009 deltar.

”Vi är jättetacksamma för vårt samarbete och vi vet att det bidrar till en rolig fotbollsmiljö för våra barn och unga” – Sara, Tingsryds United FC

Tjej ute i snön

Ingen ska behöva dö av hunger

För tredje året i rad går Sveriges Sparbanker ihop för att stötta Musikhjälpens insamling. Mellan den 11-17 december landar Musikhjälpens glasbur på Stortorget i Växjö och vi på Sparbanken Eken tillsammans med våra Sparbanksvänner runt om i Sverige kommer självklart att engagera oss.

"För två år sedan tog Leksands Sparbanks initiativet och öppnade Sparbanksbössan. Ett fantastiskt initiativ där alla sparbanker kan göra en gemensam samhällsinsats. Nu när Musikhjälpen kommer till Växjö så tar vi på Sparbanken Eken över stafettpinnen" - Martina, Ansvarig Hållbarhet & Samhälle.

En lokal bank, olik andra.

Under 2023 inledde vi ett långsiktigt samarbete med Växjö Pride. För att det för oss är självklart att värna om människors rätt att få leva och älska den man vill utan risk för våld och förtryck. Under våren fick vi ta del av en föreläsning med Suzana Mocevis, ordförande för Växjö Pride. Under maj flaggade vi med prideflaggan på alla våra kontor, vi deltog i Växjö Prides klädutmaning "Let's go rainbow" och deltog till sist i Växjö Prideparad med våra medarbetare och familjer.

Detta samarbete är mycket viktigt för oss både som bank, arbetsgivare, samhällsaktör och medmänniska.

Eken 15 år

Under 2023 har vi firat 15 år som Sparbanken Eken – även om vår historia räcker sig över 150 år tillbaka i tiden. För att uppmärksamma vårt 15de år som Sparbanken Eken har vi under året som gått firat stort som smått med våra medarbetare.

Grunden till det som idag är Sparbanken Eken är;

Under slutet på 1800-talet grundades sex fristående sparbanker som tidigt hade individuella samarbeten. Under 1980-talet bildades en sparbankskrets där samtliga sex sparbanker ingick. Tack vare ett sedan länge upparbetat förtroende för varandra kom den här föreningen att bli väldigt viktig under tiden då Sparbanken Eken skulle bildas, vilket blev den 2 juni 2008.

Under de senaste 15 åren har vi bland annat;

  • Dubblerat i antalet medarbetare, från ca 40 till över 80 personer.
  • Gått från en affärsvolym på 6 miljarder till 20 miljarder.
  • Bibehållit våra samtliga sex kontor med öppen kassa alla veckans vardagar.
  • Delat ut över 38 miljoner kronor i form av sponsring och stiftelsebidrag.