Gjutjärnet lever vidare genom Ronneby Bruk

Ända sedan 1750-talet finns en tradition av gjutjärnsproduktion i området runt Ronneby och idag lever traditionen vidare i modern tappning i form av Ronneby Bruk i Kallinge. När man 1997 lade ner verksamheten såg Martin Johannesson potentialen och övertog lokalen. Han brinner för hantverket och började designa nya produkter. Idag producerar Ronneby Bruk högklassiga kok- och stekkärl i gjutjärn.

Hantverk ihop med ett starkt varumärke

När vi besöker Ronneby Bruk tar Martin Johannesson, en av ägarna och vd sedan 1997, emot oss i fabriksboden. Här är det öppet året runt och man säljer andrahandssortering med små skönhetsfel, utgående produkter och har kompletterat med köksknivar, skärbrädor och annat som behövs vid matlagning. Martin har arbetat inom branschen i många år och har varit både säljare, ekonomichef och platschef. När verksamheten lades ner i Kallinge övertog han lokalerna. Han brinner för hantverket och har gjort en resa med bolaget. I början låg stort fokus på att ta fram nya produkter och design. Under Martin och Anders ledning har det producerats produkter åt både Eva Solo, Anders Petter och Ica men sedan ett antal år tillbaka är varumärket Ronneby Bruk i fokus och det är något Martin ser tillbaka på som ett viktigt beslut.

"I början gjorde vi stora volymer och investerade mycket. Idag har vi färre stora samarbeten och satsar mer på Ronneby Bruk som varumärke även hos återförsäljarna. Åhléns, Electrolux Home, Elon och Järnia är några utav dem och vi brukar även ställa ut på Ambiente i Frankfurt. Idag gör vi mindre volymer med bättre lönsamhet", berättar Martin.

En produkt att ha med sig genom hela livet
Vi går vidare i lokalerna och Martin berättar att godset köps från Kina och Frankrike då kunskapen och kompetensen kring gjutning finns där. Men montering, svarvning och slutfinish, bland annat den viktiga instekningen, görs i Kallinge. När vi går runt i produktionen ser vi hur handtag fästs, pannorna åker in och ut ur ugnar och hur undersidorna svarvas för att få en konkav form. Vi snappar upp tre viktiga saker om gjutjärnsprodukterna;

  1. Gjutjärn är 100 % återvinningsbart.
  2. De håller en hel livstid.
  3. Ronneby Bruks kok- och stekkärl i gjutjärn avger små mängder av hälsosamt järn till maten.

Martin, hur ska man ta hand om sin gjutjärnsgryta/panna och får man använda diskmedel?

"Man kan i princip inte slita ut en gryta i gjutjärn. Jag rekommenderar en stålborste för att få bort den värsta smutsen men det är helt ok att använda diskmedel – jag gör det själv ibland för att testa – och produkterna klarar det absolut, det är färgen som eventuellt kan ändra sig något. Annars är varmt vatten och diskborste nästan alltid fullt tillräckligt."

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om olika produkter: Skötsel

Fakta

  • Antal anställda: 9 st
  • Ägare: Martin Johannesson och Anders Alkebratt
  • Grundades: 1997 men i lokalerna i Kallinge finns det anor från 1850-talet