Meny
Våra företagstjänster
Betala och ta betalt
Företagslån och finansiera
Spara och placera
Pension och försäkring
Internetbank, app och BankID
Er verksamhet

SLÄTTHULTS LANTBRUK

En solig dag i april kör vi upp på gårdsplanen till Slätthults lantbruk, strax utanför Lessebo i Kronobergs län. Vi möts av tre generationer; Dan, Anders och Rasmus. 1974 köpte Dan gården och 2009 tog Anders över verksamheten tillsammans med frun Johanna. Egentligen skulle Anders bli lastbilschaufför, och jobbade som det i flera år, men sen skiftade fokuset. Slätthults lantbruk har alltid funnits med och idag bor, äger och driver han Slätthults lantbruk tillsammans med sin familj. 

Från skogsfastighet till ekologisk mjölkproduktion

Dan börjar berätta om hur skogen sträckte sig hela vägen fram till där vi står på gårdsplanen. Mycket skog har avverkats för att möjliggöra plats för lantbruksverksamhet. Hunden Ozzy springer runt våra ben och ber att vi ska kasta iväg pinnen han gång på gång lägger vid våra fötter. Vanligtvis drar han sitt strå till stacken genom att valla fåren och hjälpa till med korna. 

När vi går upp mot den nya ladugården, uppförd 2012, svänger Arlas mjölkbil upp för att lasta på leveransen från Slätthults lantbruk. Anders berättar att de 2015 genomgick en omställning till ekologisk mjölkproduktion. De ansökte hos Arla och blev antagna. Man ville få bättre lönsamhet och bättre mjölkpris. Samtidigt pratar Dan med vår skogs- och lantbruksrådgivare Maria, om hur de för många år sedan köpte grannfastigheten på 80 hektar för att få mer mark. 

Slätthults lantbruk har genomgått stora förändringar och byggandet av den nya ladugården är en av de stora satsningarna. När vi kommer in i ladugården träffar vi Felicia som gör sin praktik på gården. 

Felicia gör sin praktik hos Slätthults lantbruk.

FAKTARUTA

  • Verksamhet: Slätthults lantbruk. Startades av Dan Edberg. Drivs och ägs idag av Anders Edberg med familj. 
  • Mjölkkor: 80 st.
  • Ungdjur: 100 st.
  • Övriga djur: 2 kelgrisar, 9 tackor och 1 bagge samt hunden Ozzy.

Utöver Dan, Anders med familj och Felicia på praktik så har verksamheten en anställd. I ladugården bor 80 mjölkkor som snart ska släppas ut på bete. Varje år kalvar alla korna och vi får träffa flera små kalvar som nyss kommit till världen. Tjurkalvarna och ungefär hälften av kvigorna säljs och resterande behåller man som rekryteringsdjur.  

En dag på gården

Just nu är det fullt fokus på vårbruk och det görs även åkermark åt andra i området, cirka 1 mils radie i Ljuderområdet. Anders berättar att en dag på gården ungefär ser ut såhär;

  • Runt kl 5: korna mjölkas
  • 7.30: mjölkning färdig
  • Skjutsar barnen till skolan
  • 8.30: äntligen kaffe
  • Därefter upp på traktorn
  • På eftermiddagen ska korna mjölkas en gång till vanligtvis mjölkar Anders själv men nu ligger uppdraget på Felicia under hennes praktikperiod.

Investerar för framtida generationer

Slätthults lantbruk har gjort flera satsningar och investeringar och ser en bättre lönsamhet idag. Dan understryker vikten av att släppa fram ungdomarna och Anders håller med.

”Jag investerar för nästa generation ”, säger Anders och nickar åt Rasmus håll. 

”För att vi ska överleva i framtiden tror jag vi behöver dubbla besättningen. Vi behöver bli större för att möta de krav som finns från Arla och samhället”, fortsätter Anders. Nästa projekt blir till hösten och det blir att renovera den gamla ladugården.

När vi rör oss vidare ner mot den gamla ladugården kör grannen i Karlsmåla förbi – de samarbetar kring många olika områden för att vara effektiva och dra ner på kostnader. I den gamla ladugården bor nio tackor och en bagge samt två kelgrisar.

”Jag gillar grisarna – det går inte att stressa upp dem,” ler Anders. Trots att han klargör att fåren är fruns hobby så lyckas vi i alla fall fånga honom på bild med ett litet lamm.

Anders Edberg driver och äger Slätthults lantbruk och bor på gården tillsammans med familjen.