- Det är synd och även lite förvånande att så många inte har tillräcklig kunskap för att kunna fatta bra beslut om sin egen ekonomi och för att veta hur man kan påverka den. Det är tydligt att det behövs mer fortbildning inom privatekonomi, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Bland kvinnor är andelen som inte har tillräcklig kunskap om pension ännu högre, mer än sju av tio. Över fyra av tio förstår inte hur räntan påverkar boendekostnaden. Kunskapsnivån är generellt lägre bland yngre och bland de med lägre inkomst.

- Det är olyckligt att de med låga inkomster har lägre kunskap. För dessa grupper kan det vara ännu viktigare att förstå hur de till exempel kan påverka sin pension eller hur boendekostnaden påverkas om räntan stiger, så att de kan säkra sin ekonomi även för framtiden, fortsätter Arturo Arques.

Så får du bättre koll på din ekonomi:

  • Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Spara räkningar, kvitton och gå igenom kontoutdrag under en eller två månader. Var lägger du pengar på och vad kan du kanske dra in på?
  • Starta ett sparande, försök att sätta av tio procent av din lön efter skatt. En automatisk överföring till ett sparkonto när lönen kommer varje månad är ett bra sätt för att få till sparandet.
  • Spara ihop till en buffert för att skydda din ekonomi mot oförutsedda händelser.
  • Försök även att spara långsiktigt till din pension, börja med att gå in på minpension.se för att se just din pensionsprognos.
  • Avsätt tid att jämföra avtal och priser. Du kan spara pengar genom att pressa priser och eller byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster.
  • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.

Mer information

Läs hela pressmeddelandet och mer om privatekonomi på vår samlingssida:

Många saknar tillräcklig kunskap för att fatta beslut om sin ekonomi (pressmeddelandet)

Privatekonomi (samlingssida)

 

*Undersökningen genomfördes av Sifo under november 2017. Över 3 000 personer deltog.