Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Konsten att klara sig på liten budget

13 tips
 1. Gör en budget

  Att ha koll på inkomst och utgift varje månad är inte bara ett bra sätt att skaffa sig översikt – det blir också en plan att följa under månaden. Försök lägga undan och se om du klarar det. Du kan alltid ångra dig om budgeten spricker.

 2. Planera inköpen

  Att småhandla är varje plånboks största fiende. Det ger ingen översikt alls på vad du redan har, eller vad du behöver. Behöver du nya kläder? Planera för vad. Handla mat? Skriv en inköpslista och följ den. (Och handla inte på tom mage!)

 3. Se till det lilla

  "Många bäckar små" är ett ganska uttjatat uttryck som ändå har en massa sanning. För de där små inköpen, som kanske dessutom görs utan vidare eftertanke, blir ganska snabbt mycket pengar. Var lite snål mot dig själv, även om det bara handlar om några tior. Såvida det inte är något du verkligen kommer att använda, så klart.  

 4. Ta med lunchlådor

  Varje år kan du spara hela 18 000 kronor på att hoppa över den där utelunchen och ta med mat till jobbet istället. (Beräknat på heltidstjänst och lunch för 80 kronor per dag.) En ganska bra summa som du säkert kan hitta på något roligare för.

 5. Kolla igenom dina abonemang

  Här kan faktiskt finnas en hel del att spara in på. Och inte bara genom att göra om löpande abonnemang, som telefonen, utan se lite kritiskt på de du har. Behövs fler streamingtjänster, till exempel? 99 kronor i månaden blir 1200 om året, kanske helt i onödan.

 6. Håll koll på extrapriser, värdecheckar och rabatter

  Ett matinköp för en vecka med en viss procent i rabatt och lite extrapriser på det kan bli hundralappar som du kan göra något annat för. Är du student kan du dessutom få särskilda rabatter på många ställen, vilket kan löna sig att kolla upp. Och som pensionär erbjuder flera matkedjor er rabatter, tex om du handlar mat en viss dag i veckan.

 7. Unna dig, men välj ut när

  Att köpa hem mat är skönt de där dagarna man bara inte orkar laga, men är det så mysigt just då? Kanske ska du se till att ha snabbval hemma och spara utepengarna till ett mysigt restaurangbesök istället – eller hämtmat när du verkligen kan njuta.

 8. Läs nya recept

  Maten kan vara en stor bov för ekonomin och det är inte så konstigt: god mat förgyller livet! Men god mat behöver inte vara dyr. Det är lätt att göra samma rätter om och om, men det finns massor med Instagramkonton, bloggar och böcker som tipsar om recept som är både billiga och goda. Låt dig inspireras i köket – och samtidigt spara en slant.

 9. Hitta billigare nöjen

  Det är lätt att tänka på sådant som är "färdigförpackat" när det kommer till att hitta på saker. Men ut och äta med vänner byts lätt mot en trevlig kväll hemma där ni lagar mat ihop. Lekland med barnen kostar en del, men en 5-kamp eller "hela havet stormar" hemma är billigt – och kan bli minst lika roligt.

 10. Kolla förrådet

  Det är inte sällan man har en massa "pengar" liggande i form av saker man kan sälja. Kanske har du sådant barnen har vuxit ifrån, möbler du inte vill kasta men heller inte använda och så vidare. Allt det kan bli pengar. Och använder du annonsplatser i grupper på Facebook kostar det inte en krona att annonsera heller.

 11. Handla gärna online - men gör det smart

  Onlineinköp är ofta billigare än de du gör på stan. Numera är det dessutom ofta både fri frakt och fria returer. Jämför också olika sajter för det kan skilja mycket i pris! Men tänk också på att onlineköp kan vara en luring för ekonomin eftersom du aldrig behöver ta fram plånboken – inköpen känns helt enkelt inte som inköp.

 12. Köp second hand

  Det som förut ansågs vara något man bara gjorde i brist på pengar är nu det smartaste och mest miljövänliga sättet att konsumera. Kläder, möbler och annat som knappt är använt får ett helt annat värde – och liv – när du köper second hand.

 13. Om du ska unna dig saker, se till att njuta också!

  Det finns absolut ingen poäng med att göra något utöver det vanliga om du hela tiden oroar dig för pengarna. Bestäm dig innan för hur mycket du ska spendera och njut!