Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Prata pengar med barn

Vill du ge ditt barn en schysst start in i vuxenlivet? Om du tidigt i livet låter ditt barn eller tonåring hantera pengar får de bättre förutsättningar att få bra ekonomi som vuxen.

Ta del av våra bästa tips på hur du pratar pengar med ditt barn.

Barn och tonåringar

Prata pengar med mindre barn

Livet med barn är fullt av både roligheter och utmaningar. Mycket handlar om att hantera vardagen här och nu och samtidigt lägga grunden för ett kommande vuxenliv. Ekonomi och pengars värde är några av de saker som många föräldrar tycker är svårt att skapa förståelse för hos sitt barn. Här ger vi dig som småbarnsförälder tips på temat.

Magdalena

Vår privatrådgivare Magdalena tipsar om hur man kan skapa ekonomisk förståelse hos mindre barn

 • Börja prata tidigt om pengar och om vad saker kostar i familjen, det hjälper ditt barn att förstå pengars värde.
 • Hjälp ditt barn att förstå att det är viktigt att spara och ge gärna exempel på hur du själv sparar pengar för att familjen ska kunna göra roliga saker.
 • Berätta även att man sparar för att klara av att betala sådant som inte är kul, det vill säga oväntade utgifter.
 • Du är en förebild för barnet i alla avseenden, tänk på att din relation till sparande och pengar påverkar ditt barn.
Flicka utomhus som ler in i kameran

4 tips om veckopeng
 

Att få eget ansvar för en mindre summa pengar är ett utmärkt sätt för de flesta barn att lära sig pengars värde och ger en bra grund till att kunna sköta sin ekonomi som vuxen.

 • Kom överens om vad pengarna ska räcka till och om barnet ska göra en motprestation som att städa rummet eller hjälpa till med matlagning.
 • Låt barnet så långt det är möjligt själv ansvara för sin vecko- eller månadspeng. På så sätt lär sig barnet att hushålla med pengar och förstå pengars värde.
 • Uppmuntra gärna barnet att spara en del av sina pengar. Med konkreta sparmål blir det roligare och enklare.
 • Undvik att ge mer pengar när vecko- eller månadspengen är slut. På så sätt lär du barnet att hushålla med begränsade resurser.
Kille kikar fram bakom ett träd

Skriva kontrakt?

Att skriva kontrakt gällande vecko-/månadspeng brukar vara en bra start. Dels för att tydliggöra förväntningarna som finns kopplade till veckopengen. Men det signalerar också ansvaret som kommer med att hantera pengar. Varför inte avsluta kontraktskrivandet genom att skåla i ett glas god äppelmust?

Ladda ner vårt kontrakt

Hur mycket veckopeng ska man ge?

I sex-sjuårsåldern är det vanligt att man börjar få en veckopeng. I tioårsåldern går många över från veckopeng till månadspeng. Det viktigaste är att du som förälder anpassar nivå och upplägg så som det passar ditt barn och er familj. I tabellen här bredvid ser du medianvärdet för veckopeng.

Graf över månadspeng

Prata pengar med tonåringar

Livet med en tonåring är fullt av både roligheter och utmaningar. Ekonomi och pengars värde är några av de saker som många föräldrar tycker är svårt att skapa förståelse för hos sin tonåring. Här ger vi dig som tonårsförälder tips på temat.

Hjälp din tonåring med att starta ett sparande

Det är roligare att spara om man har ett tydligt mål med det. Därför är det alltid bra med ett konkret sparmål. Som förälder kan du kanske hjälpa din tonåring att sätta upp ett? Då blir det lite enklare att avstå de där småutgifterna. Och kom ihåg att det bästa sparandet är det som blir av!

Youths at a bus stop looking at mobile

– Men mamma, mina kompisar får mer än jag

Vecko- eller månadspeng är ett bra sätt att lära sitt barn att hushålla med begränsade resurser, även om själva summan kan vara ett hett ämne. Vi har tagit fram 7 tips om vecko- och månadspeng.

Torgny sitter vid ett bord och ler in i kameran

Swish, månadspeng eller både och?

Att enkelt kunna skicka pengar är fantastiskt, men ibland kan det vara bra att reflektera över sitt beteende. Hur ofta swishar jag? Hur mycket swishar jag – och hur mycket blir det egentligen i slutändan? Ge därför gärna din tonåring en fast månadspeng och kom tillsammans överens om vad den ska räcka till.

Hur mycket månadspeng ska man ge?

I tioårsåldern går många över från veckopeng till månadspeng. Det viktigaste är att du som förälder anpassar nivå och upplägg så som det passar ditt barn och er familj. I tabellen här bredvid ser du medianvärdet för månadspeng.

Graf över veckopeng

Få koll på dina utgifter med Utgiftskollen

I vår app finns Utgiftskollen där du enkelt kan hålla koll på alla dina utgifter. Utgifterna samlas utifrån kategori och du får en tydlig överblick vad du lägger dina pengar på.

Utgiftskollen
3 snabba spartips för tonåringar
 
 • Sätt upp sparmål
 • Öppna ett sparkonto och lägg in automatisk överföring
 • Skippa impulsköp och utmana en kompis att tillsammans skippa småutgifter