Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Finns i sjön

”Finns i sjön” är ett klassiskt kortspelet som också är känt som ”Go Fish” på engelska. Spelet kan spelas av 2-6 spelare och är lämpligt för alla åldrar. Målet med spelet är att samla flest ”böcker” med fyra kort av samma valör (t.ex. fyra kungar, fyra tvåor, etc.).

Så här spelar du Finns i sjön

Använd en standardlek med 52 kort. Om det är fyra eller fler spelare kan du överväga att använda två lekar.

Dela ut korten:
Om det är 2-3 spelare: dela ut 7 kort till varje spelare.
Om det är 4-6 spelare: dela ut 5 kort till varje spelare. Lägg resten av korten i en hög i mitten av bordet med framsidan nedåt. Detta blir ”sjön.”
Spelarna tittar på sina kort och letar efter par med samma valör (t.ex. två kungar, två treor, etc.). Om en spelare har några par, läggs de åt sidan som en del av spelarens ”böcker.”
Spelet börjar med den yngsta spelaren och fortsätter medsols. Under en spelares tur kan de be en annan spelare om ett kort av en viss valör, men de måste själva ha minst ett kort av den valören. Om den tillfrågade spelaren har kortet, måste de ge det till den som frågade. Den som frågade får då fortsätta fråga om fler kort, antingen från samma spelare eller någon annan.
Om den tillfrågade spelaren inte har kortet, säger de ”Finns i sjön” och den som frågade drar ett kort från sjön. Om kortet som dras är det som efterfrågades, får spelaren fortsätta sin tur. Annars går turen vidare till nästa spelare.
När en spelare samlar ihop en bok med fyra kort av samma valör, läggs boken åt sidan och räknas vid slutet av spelet.
Spelet fortsätter tills alla korten är uppdelade i böcker. Spelaren med flest böcker vinner.

Finns i sjön är ett roligt och enkelt spel som hjälper till att utveckla minne och strategiskt tänkande. Det är ett utmärkt spel att spela med familj och vänner.