Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Skitgubbe

Skitgubbe, även känt som vändtia eller finne, är ett älskat kortspel med en rik tradition och enkla men underhållande regler. Detta spel handlar om att bli av med sina kort så snabbt som möjligt för att undvika att bli ”skitgubben”. Medan spelet kan ha regionala variationer i reglerna, är det centrala målet alltid detsamma: att undvika att bli den sista spelaren med kort på handen.

Skitgubbe Regler

Introduktion till Skitgubbe
Skitgubbe är ett kortspel som bäst spelas med 2 till 4 spelare och en standard 52-kortslek. Varje spelare får ett antal kort, och spelets mål är att bli av med alla sina kort först. Den sista spelaren med kort kvar blir ”skitgubben” och förlorar spelet.

Dina kort på bordet
Spelet börjar med att varje spelare får tre kort som läggs ut på bordet med framsidan nedåt. Ovanpå dessa läggs ytterligare tre kort med framsidan uppåt. Dessa sex kort på bordet är viktiga för spelets senare skeden.

Dina kort på handen
Efter att ha delat ut korten på bordet får varje spelare ytterligare tre kort på handen. Spelarna har möjlighet att byta sina kort på handen med de uppåtvända korten på bordet. Målet är att ha så starka kort som möjligt på bordet inför spelets senare skeden.

Kortens värde
Varje kort har ett specifikt värde och funktion i Skitgubbe:

Två: Kan spelas på vilket kort som helst och sänker värdet på högen.
Tre: Det lägsta kortet.
Fyra: Näst lägsta kortet.
Fem: Osynlig i vissa varianter.
Sex: Standardvärde.
Sju: Standardvärde.
Åtta: Standardvärde.
Nio: Standardvärde.
Tio: Vänder bort hela högen och kallas därför ”vändtia”.
Knekt: Värd 11.
Dam: Värd 12.
Kung: Värd 13.
Ess: Högsta värdet.

Extra spelregler
Om en spelare lägger fyra kort av samma värde på rad, vänder det bort hela högen, och spelaren får lägga ett nytt kort. Denna regel gör att spelet kan ta oväntade vändningar och kräver strategiskt tänkande.

Spelets genomförande
När alla kort har delats ut börjar spelet med att spelarna turas om att lägga ett kort från sin hand på högen i mitten. Spelarna måste lägga ett kort av samma eller högre värde än det föregående kortet. Om en spelare inte kan lägga ett kort, måste denne ta upp hela högen. Efter varje kortläggning drar spelarna upp till tre kort från högen tills den tar slut.

När spelarna har blivit av med sina kort på handen, börjar de spela med korten på bordet. Först spelas de uppåtvända korten, sedan de nedåtvända. Den sista spelaren med kort kvar blir skitgubben och har förlorat.

För att bli en mästare i Skitgubbe krävs både strategi och tur. Här är några tips för att förbättra ditt spel:

Byt kort klokt: Försök att ha så höga kort som möjligt på bordet inför den senare delen av spelet.
Håll koll på korten: Försök att komma ihåg vilka kort som har spelats för att bättre kunna förutse dina motspelares drag.
Använd specialkort smart: Kort som tvåor och tior kan vända spelet till din fördel om de används vid rätt tillfälle.