Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Stress

Reglerna i Stress är enkla. I Stress är istället utmaningen att både tänka och agera snabbt. Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Den som gör det snabbast har vunnit.

Hur man spelar kortspelet Stress

Börja med att dela ut hela kortleken så ni får vars 26 kort. Korten har ni i en hög på handen med baksidan uppåt, denna hög kallar vi för plockhögen.

Ta sedan vars fyra kort från respektive plockhög och lägg framför er i en rad med framsidan uppåt. Dessa fyra kort kallar vi för spelraden.

Spelradens kort ska alltid vara öppna och här måste det alltid finnas fyra kort. Skulle de fattas kort här, tar ni kort från er plockhög och fyller på. Skulle det finnas flera kort av samma valör i spelraden lägger ni dessa ovanpå varandra och fyller upp raden.

Sedan börjar spelet med att ni samtidigt tar vars ett kort från respektive plockhög och lägger bredvid varandra med framsidan uppåt. Dessa två kort är nu de vi kallar för spelhögarna.

Spelet går ut på att bygga stegar på spelhögarna med hjälp av korten från era spelrader. Säg att det t.ex. ligger en femma och en dam på spelhögarna. Ni kan då lägga en fyra eller en sexa på den första spelhögen samt en knekt eller en kung på den andra spelhögen. Man får alltså lägga kort på båda spelhögarna, både i stigande och fallande valör, färgen spelar ingen roll.

Om båda spelhögarna visar samma valör gäller det att snabbt ropa ”stress” och slå med handen på en av spelhögarna. Den som är långsammast med detta tvingas då plocka upp båda spelhögarna till sin plockhög, tänk då på att blanda korten som tas upp.

Hamnar ni i ett läge där ingen kan lägga något kort på spelhögen gör ni precis som i början utav spelet, ni lägger alltså ut nya kort från plockhögen på spelhögen.

Om en spelare har helt slut på kort i plockhögen får motspelaren lämna över ett kort så ni kan lägga ut samtidigt. Skulle ni båda ha slut på era plockhögar och inte kan lägga något kort så plockar ni upp varsin spelhög.

Den som först blir av med alla sina kort, både plockhögen och spelraden har vunnit.

Att känna till
Kompletterande regler i Stress

  • Man behöver inte vänta på sin tur för att lägga kort, utan här lägger man sina kort så fort man kan.
  • Om ni inte kan avgöra vem som var snabbast med att ropa ”stress” plockar ni upp varsin spelhög, den spelhögen ni slog på.
  • Skulle någon av er vara för snabb och lägga fel kort har motståndaren rätt att säga stopp, då kontrollerar ni så att kortet som lades verkligen var ok enligt spelreglerna.