Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Svälta Räv

Svälta räv reglerna är enkla och här slipper ni tänka så mycket, vilket ibland kan vara skönt. Spelet går ut på att samla på sig så många kort som möjligt. Den som till slut sitter med alla korten har vunnit.

Hur man spelar Svälta räv

Börja med att dela ut hela kortleken, så ni får vars 26 kort. Håll korten i er hand med baksidan uppåt.

Den som inte delade ut korten börjar spelet genom att vända upp det översta kortet i dennes hög och lägga ut de på bordet framför er. Skulle detta kort vara ett nummerkort (ett kort mellan 2-10) fortsätter den andra spelaren att lägga sitt översta kort ovanpå.

Så här turas man om tills det att någon av er vänder upp ett högre kort än 10. När en knekt, dam, kung eller ess vänds upp blir de riktigt spännande.

Vänds det upp en knekt så ska motspelaren lägga sitt översta kort ovanpå knekten. Vänds det upp en dam så ska motspelaren lägga sina två översta kort på damen, kung = tre översta kort och ess = fyra översta kort.

Korten tas från er hög på handen och läggs ett och ett. Om alla dessa korten (1-4 beroende på vilket som vänds upp) skulle vara nummerkort så vinner motspelaren högen med alla kort.

Om det däremot skulle dyka upp ett klätt kort så försätts den andra spelaren i samma situation. Den som tillslut lyckats få alla korten har vunnit.

Spelexempel
Kalle vänder upp en sjua (alltså ett nummerkort), Lisa vänder sedan upp en kung.

Kalle måste nu vända upp sina tre översta kort från sin hög, ingen av de tre korten är ett klätt kort eller ett ess. Så Lisa vinner alla korten på bordet och lägger dem underst i sin egen hög.

Hade Kalle istället vänt upp t.ex. ett ess hade turen gått över till Lisa som då hade haft fyra ”chanser” på sig att vända upp ett klätt kort eller ess för att återigen sätta press på Kalle.