Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Svarte Petter

Vad går spelet ut på?
I Svarte Petter handlar det inte om att utse en vinnare utan snarare en förlorare. Man turas om att ta ett kort från spelaren bredvid med förhoppningen att kunna bilda ett par. Den som till slut sitter med Svarte Petter (spader knekt) på handen har förlorat.

Hur man spelar Svarte Petter

Börja med att dela ut alla 51 korten, (plocka bort klöver knekt) det gör inget om ni inte får exakt lika många kort. 

Alla håller upp sina kort likt en solfjäder med baksidorna utåt.

Nu börjar en av er och tar ett kort från spelaren som sitter till vänster om er. Spelet går ut på att bilda par och sedan lägga ner dessa på bordet. T.ex. två stycken fyror eller två stycken nior.

Därefter fortsätter ni medsols i tur och ordning och drar kort från er vänstra granne. Så fort ni får ett par i någon valör så lägger ni ner dessa på bordet framför er.

Skulle ni vid något tillfälle ha en triss (t.ex. tre stycken sjuor) så lägger ni ner två kort (ett par) och behåller ett kort.

Kortet spader knekt är ett specialkort och symboliserar Svarte Petter. Detta kort kan ej bilda ett par och får alltså inte läggas ner på bordet.

Efter ett antal rundor kommer ni ha färre och färre kort på handen och till slut är de bara en spelare som sitter med ett kort kvar. Den som slutligen sitter med spader knekt (Svarte Petter) har förlorat.