Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vändåtta

Hur spelar jag kortspelet Vändåtta


Vändåtta, även känt som Crazy Eights, är ett populärt och enkelt kortspel som kan spelas av 2-7 spelare. Spelet spelas med en standardlek med 52 kort, men om det är fler än fem spelare kan det vara bra att använda två kortlekar.

Målet med spelet är att bli av med alla kort på handen.

Här är reglerna för att spela Vändåtta:
Dela ut korten:
Dela ut 5 kort till varje spelare om det är 3 eller fler spelare, och 7 kort om det är 2 spelare. Lägg resten av korten i en hög i mitten av bordet med framsidan nedåt. Detta blir draghögen.

Startkort:
Vänd det översta kortet på draghögen och lägg det bredvid högen med framsidan uppåt. Detta blir avkasthögen och det uppvända kortet är startkortet för spelet.

Spela ett kort:
Spelet börjar med spelaren till vänster om dealern och fortsätter medsols. Under sin tur måste en spelare lägga ett kort på avkasthögen som antingen har samma färg eller samma valör som det översta kortet på avkasthögen.

Om en spelare inte kan eller inte vill spela ett kort, måste de dra ett kort från draghögen.

Vändåtta:
Åttor är vilda kort. När en spelare lägger en åtta kan de välja vilken färg som helst för att fortsätta spelet. Nästa spelare måste spela ett kort av den valda färgen eller lägga en annan åtta och välja en ny färg.

Fortsätt spela:
Spelet fortsätter i turordning, och spelarna lägger kort på avkasthögen eller drar kort från draghögen om de inte kan spela. Om draghögen tar slut, blanda om de tidigare spelade korten och skapa en ny draghög, men lämna det översta kortet på avkasthögen.

Vinna spelet:
När en spelare har spelat alla sina kort, har de vunnit den aktuella omgången. Poäng delas ut till vinnaren baserat på de kvarvarande korten i motståndarnas händer. Vanligtvis värderas korten enligt följande:

2-10: Ansiktsvärde (2 ger 2 poäng, 3 ger 3 poäng, osv.)

Knekt, dam och kung: 10 poäng

Ess: 1 poäng

Åtta: 50 poäng

Fortsätt spela omgångar: Spela flera omgångar och fortsätt att samla poäng tills en spelare når en förutbestämd poänggräns, till exempel 100 eller 200 poäng. Den spelare med högst poäng vinner.

Vändåtta är ett roligt och enkelt kortspel som passar för spelare i alla åldrar.