Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Whist

Hur spelar jag kortspelet Whist

Whist är ett klassiskt sticktagningsspel som ofta spelas med fyra spelare i två lag om två. Det spelas med en standardkortlek om 52 kort. Här är en grundläggande guide för att spela Whist:

Förberedelser:
Dela ut hela kortleken jämnt mellan de fyra spelarna, så att varje spelare får 13 kort. Spelarna sitter så att de har en motståndare till vänster och höger om sig, och en partner mittemot sig.

Trumffärg:
Det sista kortet som delas ut till givaren (det 13:e kortet) bestämmer trumffärgen för den aktuella omgången. Givaren får behålla kortet och visar det för de andra spelarna.

Spela ut korten:
Spelaren till vänster om givaren startar första tricket genom att spela ut ett kort. Spelet fortsätter medsols, och varje spelare måste följa den ledande färgen om möjligt. Om en spelare inte har något kort i den ledande färgen kan de spela ett kort i en annan färg eller spela ett trumfkort. Trumfkorten slår alla andra kort i de andra färgerna.

Vinnande stick:
Den spelare som spelar det högsta kortet i den ledande färgen, eller det högsta trumfkortet om något spelas, vinner sticket. Den spelaren samlar in korten och startar nästa stick.

Poängräkning:
Efter att alla 13 stick har spelats, räknar varje lag antalet stick de har vunnit. Varje stick över sex räknas som en poäng. Till exempel, om ett lag vinner 9 stick får de 3 poäng (9 stick – 6 bas-stick = 3 poäng).

Nya omgångar:
Givaren roterar medsols, och en ny omgång börjar med ny kortutdelning och ett nytt trumfkort. Spelet fortsätter tills ett lag når en förutbestämd poänggräns, till exempel 5 eller 10 poäng. Det lag som först når poänggränsen vinner.

Det finns flera variationer av Whist, inklusive Knockout Whist, där en spelare som inte vinner några stick under en omgång ”knockas” ur spelet, och Solo Whist, där en spelare kan välja att spela ensam mot de andra tre spelarna. Regler och poängsystem kan variera beroende på varianter och lokala traditioner.