Hoppa till huvudinnehåll
Aktivt val

Sparar du till pensionen?

Har du ännu inte kommit i gång med ett sparande, är det hög tid nu. Och för dig som redan har ett sparande kan det vara läge att se över dina placeringar och kanske även öka ditt sparande.

 

Nu har du chansen att se över din pension för att få leva det liv du vill – hela livet.

Spara lite extra när du har möjlighet

Höj ditt månadssparande med 2 000 kr i månaden när du har 15 år kvar till pensionen och få ett förväntat sparbelopp på 679 557 kr*

* Insättningar från dig är 360 000 kr. Förväntad avkastning är +319 557 kr. Beräknad avkastning per år 8%.

Din pension ska räcka livet ut

Sverige har Europas, om inte världens, friskaste pensionärer. En 70-åring i dag har enligt forskare samma hälsa som en 50-åring hade på 1970-talet. Så fantastisk har hälsoutvecklingen varit. Men utveckling gör också att pensionspengarna ska räcka i fler år vilket kan ge tusentals kronor mindre i plånboken varje månad för den som väljer att pensionera sig innan riktåldern.

Kraften i att jobba några år extra

Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete kan ge dig som har en genomsnittlig månadslön och som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Det beror bland annat på att pengarna betalas ut under en kortare tid och att du hinner tjäna in mer till din pension både via allmän pension, tjänstepension och i eget sparande.

5 snabba tips om pensionssparande för dig mellan 45-55 år

  • Gör en ”reality check” och gå in på minpension.se för att se om din framtida pension kommer räcka för det liv du vill leva. Om inte, börja spara!

 

  • Klicka på länken nedan för att räkna på hur mycket du behöver spara utifrån hur mycket du vill kunna leva på och komma igång med ett sparande. Räkna på pensionen

 

  • Det är fortfarande långt kvar till pensionen och du kan ta risk i ditt pensionssparande och få möjlighet till högre avkastning. Om du sparar i fonder, tänk på att avgiften spelar roll i längden.

 

  • Se över fördelningen mellan aktier och räntebärande värdepapper i dina placeringar. Fundera på om du ska minska andelen aktier när du närmar dig pensionsuttag, så att du inte riskerar att värdet minskar just när pengarna ska tas ut.

 

  • Varje år du arbetar spelar roll för pensionen. Står du utanför arbetsmarknaden ett år, eller arbetar deltid under en längre period, behöver du lite förenklat räknat jobba ikapp motsvarande tid för att få motsvarande i pension.