Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Koll på pensionen idag. För livet du vill leva imorgon.

Här har vi samlat tips på hur du kan påverka din pension och få bättre koll på pensionens olika delar.

Äldre kvinna vid äppelträd på våren

Pensionens olika delar

När du går i pension kommer din inkomst från tre olika håll – staten, jobbet och dig själv. Det är viktigt att tidigt ha koll på hur pensionen funkar eftersom inkomsten och de val du gör under hela ditt arbetsliv avgör hur stor pensionen blir.

Pensionen som du får från staten och jobbet ger ungefär 60% av din månadslön i pension. Om vill få mer än så och öka möjligheten till en god ekonomi som pensionär behöver du spara själv till pensionen.

Vad innebär det orange kuvertet?

Anton, privatrådgivare i Delary svarar:
Det orange kuvertet är den pension du får från staten och har ingenting att göra med avtalspensionen vilket många tror. Om du kollar på pensionspyramiden ligger det orangea kuvertet i botten av pyramiden och kallas för den allmänna pensionen. Den allmänna pensionen består av två delar: inkomstpension och premiepension. Jag brukar säga att du enbart behöver tänka på premiepensionen eftersom det endast är den du kan påverka. Inkomstpensionen kan du inte påverka – den beror på hur bra det går för Sverige, inkomsten man själv har och en del annat.

Hur påverkar man då sin premiepension?
Jo, man väljer fonder i fondtorget som finns kopplat till premiepensionen. Jag brukar tipsa om att logga in, kolla hur det går för fonderna en gång till semestern och en gång till jul. Vill du ha hjälp med att se över fonderna så kan du kontakta banken.

Händelser i livet som kan påverka pensionen

För dig som studerar eller har studerat

När du studerar eller har fått studiemedel i form av studiebidrag från CSN, så tjänar du även till din allmänna pension. Staten betalar då in pensionsavgifter för dig som en kompensation för ditt inkomstbortfall under studietiden.

Familj

Att jobba deltid

Skälen till att jobba deltid är många. Att gå ner i arbetstid under en begränsad period, som vid ex. föräldraledighet påverkar inte pensionen så mycket. Arbetar du däremot deltid under många år tjänar du in mindre till pensionen.

Glad man i möte

Driva eget företag

Som egen företagare är din allmänna pension helt beroende av hur mycket du har betalat in via skatter och andra avgifter. Eftersom du inte får tjänstepension som en anställd oftast får via sin arbetsgivare, måste du kompensera den delen genom att spara själv till din tjänstepension.

Förstå pensionens olika delar - från staten, jobbet och ditt egna sparande.

Från staten: Allmän pension, inkomst- och premiepension

Inkomstpension, premiepension och garantipension
Den allmänna pensionen består av inkomstpension, som staten ansvarar för, och premiepension. När du arbetar och har en inkomst sätts det av pengar till din allmänna pension via skatten, där avsättningens storlek beror på storleken på din lön. Premiepensionen kan du, om du vill, vara med och påverka. Du väljer själv hur den ska vara placerad, vilket gör att du kan påverka risk och möjlighet till avkastning.

Så kan du göra ett aktivt val

Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen (PPM). Du kan själv välja vilka fonder pengarna ska placeras i. Om du inte har gjort något val sätts pengarna in på det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa. Här kan du välja att göra ett aktivt val för att öka möjligheterna till god avkastning.

Steg för steg guide:

  • Logga in på pensionsmyndigheten.se för att se vilka fonder du har på ditt premiepensionskonto och hur mycket de är värda. 
  • Under Premiepension, klicka på byt fonder. Det finns många fonder att välja på. Vill du ha fonder som anpassar sig efter hur långt du har kvar till pensionen, välj då generationsfonder, Transfer.
  • Välj fonder och godkänn. Du kan när som helst byta fonder eller ändra fördelningen mellan dem.

Från arbetsgivaren: Tjänstepension

Pensionen från ditt jobb 
Tjänstepensionen är din pension från jobbet. Enligt Pensionsmyndigheten beräknas 9 av 10 anställda få tjänstepension. Den är en viktig del av din pension så om du inte vet om du får tjänstepension - fråga din arbetsgivare. Den finns två olika varianter av tjänstepension - avtalspension, som är kollektivavtalad, och individuell tjänstepension.

Avtalspension eller individuell tjänstepension
Tjänstepension som är kollektivavtalad kallas för avtalspension. Villkoren bestäms i pensionsavtal mellan arbetsgivare och fackliga organisationer. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ändå få tjänstepension. I detta fall kallas det individuell tjänstepension och det är du och din arbetsgivare som sätter villkoren.

Ulrika Brogren

3 tips för att få koll på din tjänstepension:

  • Fråga din arbetsgivare om du får tjänstepension. Om ditt jobb inte ger dig tjänstepension, försök få din arbetsgivare att göra det, eller förhandla om att bli kompenserad så att du kan sätta upp ett eget sparande på motsvarande belopp.
  • På minPension.se, en tjänst framtagen av staten och pensionsbolagen, kan du se hur mycket du hittills har tjänat in till din pension.
  • Du kan samla din tjänstepension hos oss för att få en överblick och enkelt kunna välja hur den ska placeras.

Har du haft olika arbetsgivare genom åren?

Då kan du ha tjänstepension lite här och där. För att få bättre koll och kunna göra smarta val är det bra att samla pensionen på ett ställe.

4 fördelar med att samla din pension hos oss:

  • Du får bättre koll - du ser all din tjänstepension från olika arbetsgivare.
  • Du kan göra allt kring pensionen i din vanliga internetbank. Det är enkelt att byta fonder i internetbanken eller appen.
  • Du får bra och prisvärda fonder i våra entréportföljer som är anpassade för pensionssparande.
  • Vi erbjuder personlig rådgivning på hela ditt pensionskapital, fysiskt eller digitalt – du väljer.

Från dig: Eget sparande

Allmän pension och tjänstepension ger cirka 60% av din månadslön i pension. Vill du ha mer än så behöver du spara själv. Genom att spara ett regelbundet belopp varje månad skapar du dig förutsättningar att leva det liv du vill - hela livet.

Hur ska jag tänka kring mitt egna sparande till pensionen?

Att spara själv till din pension är viktigt för att få mer pengar att röra dig med när du gått i pension. Vår rekomendation är att starta ett månadssparande. Beroende på hur långt du har kvar till pensionen kan du ta olika hög risk i ditt pensionssparande. Har du längre kvar till pensionen brukar man oftast välja ett sparande med högre risk, för möjlighet till en högre avkastning.

Hur mycket behöver jag spara?

För att uppnå önskad nivå på pensionen rekommenderar vi att testa vår ”Pensionsprognos”. Där fyller du i uppgifterna utefter din egen situation och får ett konkret belopp på hur mycket du behöver pensionsspara varje månad. Det egna pensionssparandet är mycket viktigt om man vill behålla någorlunda samma levnadsstandard som innan pensionen.

Happy young man outside

Fördelar med att börja spara tidigt

Det finns många fördelar med att komma i gång tidigt med ditt pensionssparande. Genom att redan som ung spara ett litet, men regelbundet belopp gör att du slipper spara mycket mer och större belopp sen.

Happy man at table

Din pension ska räcka livet ut

Kanske har du kommit till en tidpunkt då pensionen börjar kännas något mer aktuell än tidigare? Om du inte redan har kommit i gång med ditt sparande är det hög tid nu. Och för dig som redan har ett sparande kan det vara läge att se över dina placeringar och kanske även öka ditt sparande.